February 5, 2017

Baby Shower Cake (February 4th)

The first baby shower cake I have ever made!
It was so exciting!


A friend of ours asked me to make a cake for the baby shower,
so I tried my best I could.  It was a wonderful opportunity for me to make something like this.
It was my first baby shower to participate in, and it was really fun to thinking about what kind of cake I should make for the baby girl.

しばらく更新しない間に、新年…どころか節分、立春も過ぎてしまいました。
そんな立春の日にベイビーシャワーのケーキを作ってくれないかと友人に頼まれて、
2日間、ケーキと格闘していました。
女の子の赤ちゃんとのことだったので、自分的にはめいっぱいフェミニンにしてみました。

 Considering the baby is a girl,
I picked some soft pastel colors for buttercream flowers.
Rosy Pink, Peach Pink, Soft Yellow, Lavender and, of course, White!
イタリアンメレンゲのバタークリームでいろんな花を絞っていきます。

 I watched some short tutorials on YouTube,
I did some image training before making these.
However, I ended up "improvising" most of them by my self
using several kinds of piping tips.
お気に入りは何となく乗りで作ってみた
シャクヤク。それっぽく見える?

I also considered the cake it self, too.
I am not into the cakes just for decoration.
I like to make something I would love to eat!
So, I made a chocolate cake covered and sandwiched with ganache
which contains orange zest and Grand Marnier. 
見た目だけのケーキにはあまり興味がないので、
ケーキ自体もおいしいもの、かつ重さに耐えられるものということで、
土台になる部分はチョコレートガナッシュをサンドしたチョコケーキ(オレンジ風味)。

On the top of the chocolate cake, I put another smaller cake,
which is a lime-zest Genoise cake with mascarpone cheese/whipped cream,
sliced strawberries and raspberry jam/Kirschwasser.  
チョコケーキの上には、二周りほど小さいケーキを乗せました。
こちらはスポンジにラズベリージャム、イチゴ、
マスカルポーネ入り生クリームをサンドしてあります。

When I put the buttercream flowers, 
I felt as if I were arranging a bouquet of flowers! 
ひとつずつ絞ったバタークリームの花を
フラワーアレンジメント的にのっけていきます。
ここ、テンション上がるところ!

I made some roses, peonies, prim-rose-like flower,
jasmin-like flowers and violets. 
それぞれの花、単体だとそんなにリアルじゃないけど、
こんな風にまとめると、それっぽく見えてくるから不思議。

When I piped each flowers, they didn't look so realistic,
but when they were all assembled,
they looked pretty nice!

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